// "Въй, а преди ме боляха раменете, лек!"

януари 1, 1970

Някога чували ли сте, как решението на болките ви е "просто тия 3 инЖеХсийки Кортизолче и си пушка!"? Някога усещали ли сте, че доктора не ви е предпизал РЕШЕНИЕ е по-скоро... временна Кръпка? Да разрешиш причината за дадено състояние е едно, да третираш временния симптом - друго.
Това е като оная готината диета.. "Гроздовата диета". В нея за 20 дена влизаш в най-добрата си форма, нали? Прекрасно сваляне на 5кг (вода), които... е... после си връщаш... 7кг нагоре... (и не са вода, хахах).

Г-н Диман Йолдов е в мерника на Снайпера от тази статия!
Диман имаше проблеми с раменете си. Както доста други хора, кофти упражнения и най-вече кофти изпълняване на упражнения го бяха докарали до точка, в която го болеше рамото дори когато не тренира а само шофира!

Често срещано явление, всъщност.
Неговите ПЛЕШКИ (Scapula) бяха в ужасна поза от небалансирано и не-особено-добре изпълнено трениране. Плешките за разлика от повечето други кости са много зависими от околните си мускОлни захващания. Или с други думи - който мускОл е по-силен (и скъсен) -- той ще ги дърпа в НЕГОВА посока.

Ако имате криле на прилеп, това не ви прави звезди в "ЗДРАЧ". По-скоро това ще е ДОСТА неприятно!

Решението на тези проблеми беше като просто засилим някои дост рядко обичани мускОли -- тези на средния и долен трапец.

Отделно се погрижихме за МОБИЛНОСТТА на раменната му става.

Това даде безопасен диапазон на работа за горните му крайници, така че да сме здрави в цялото тяло.

Щото 'ко една става не моЖ да си извърши движенито... тялото го взима това движение от другаде, дето това другаде не е трябвало да го прави т'ва движение... иии както сами виждате става мазало! :)

Минахме 2-месечен период от рехабилитация. Беше леко банално, но сега Диман може НЕ само да се движи БЕЗ болки, без проблеми (и то по-добре и пълноценно от преди... от двигателна гледна точка), но и може да БЛЪСКА здраво (но УМНО!) СВОБОДЕН от болки и проблеми!


Нека проследим какво може самият г-н Йолдов:


Лицеви Упори с 50кг допълнителна тежест на гърба!Не е зле като за човек, който се успокояваше само с Кортизол, а?

Освен това бонус е, че свалихме и 19кг (мазно) с цялостните тренировки и хубавото нормално хранене :).


Ето какво има да каже Диман по въпроса:

"Не сме професионални спортисти, но не ни пречи да тренираме като атлети.
Спортно състезание не ни гони, но целим да сме здрави и корави.

За всеки това е различно понятие и резултат, но пътя за да се постигне е един. Аз не съм спортист… Медицински причини ме вкараха в залата и те ме изкараха няколко пъти. Оказа се че въпреки добрите намерения и старанието си - си докарах повече вреда отколкото полза!

След три контузии - последната от които на рамото - реших че промяната на програмата, интензитета и режима не са достатъчни.

Идеята за треньор в лицето на Димитър ми беше подхвърлена от случайно от собственика на залата.

Колкото и да е сложно в началото се оказа, че дори и да правиш дадени повторения и серии - няма гаранция, че ще постигнеш резултата, който обещават тези упражнения-серии-повторения -- Защото има нещо наречено ТЕХНИКА - и ако това някой до теб с опит Не ти го покаже -- нещата могат да се развият МНОГО зле. Именно тук се намесва Треньора!

Не може човек да знае всичко - а и дори да го знае - няма възможността да се погледне отстрани и да види слабостите си. Често, някои хора не виждат грешките си, докато други не ги признават по една или друга причина - и ако не ти ги посочи някой, резултатите закъсняват и не са никак приятни или задоволителни. Може би един ден, когато имам достатъчно опит и стаж ще си позволя да тренирам сам, но засега разчитам на Треньора ми - Димитър Михов - защото нямам време за контузии и откриване на топлата вода!"А ето ги и най-добрите постижения на Диман:


Мъртва Тяга (Сумо): 115кг х 5 повторения

Военна Преса: 47,5 кг х 5 повторения

Клек (с кобилица за безопасно Клякане): 87кг х 8 повторения;

Лицеви Упори с тежест: 42,5 кг х 5 повторения;

Планк: 2 минути;
Яко Гребания на ТРХ;

Хип Тръст с Ластик (66 - 100кг Напрежение) за 5 повторения;
Очевидно не е проблема в тежеста, с която тренираме. Ако знаеш КАК да извършваш дадено движение; и избягваш позите които прецакват рамото; Можеш да си тренираш, лек!


**ВАЖНО - ХОРАТА НОСЕЩИ АДИДАС СА ПО-Безсмъртни ОТ ХОРАТА НОСЕЩИ НОРМАЛНИ ДРЕХИ**Димански,

Благодарим ти, че повярва в нас.

И Пии много вода!


"By doubting we are led to question, by questioning we arrive at the truth."

Peter Abelard


// Коментари